Dorohoi News Logo

[GALERIE FOTO] Sala Teatrului Dorohoi : “Dor de Eminescu”

Dor de Eminescu 0001

Sala Teatrului din Dorohoi a fost luni, 17 ianuarie 2011, gazda unei seri culturale intitulate ,,Dor de Eminescu”.Protagoniştii – elevii Şcolii Nr.8 ,,Mihail Kogălniceanu” Dorohoi care au omagiat personalitatea poetului nepereche de la a cărui ivire pe firmamentul culturii române s-au împlinit 161 de ani.
        În cadrul manifestărilor,la care au participat peste 300 de spectatori, elevii au prezentat un montaj literar-artistic cuprinzând recitări din creaţiile poetului, dar şi din lucrări semnate de poeţi consacraţi pe teme eminesciene. Versurile s-au împletit armonios cu piesele muzicale interpretate vocal, dar şi instrumental, la orgă şi chitară.Creaţiile eminesciene, în interpretarea înregistrată a lui Mihail Sadoveanu, pe fond muzical asigurat de elevi talentaţi, au imprimat momentului o notă de inefabil.
          Şcolarii au dat măsura talentului lor prin dramatizări ale unor fragmente din poemele eminesciene ,,Scrisoarea III” şi ,,Luceafărul” .
           Acurateţea rostirii replicilor, fiorul de care ,,actorii” erau pătrunşi,  fior pe care au reuşit să-l transmită şi numeroşilor spectatori, seriozitatea cu care şi-au asumat rolurile, , au constituit dovada trudei asupra textului literar, consecvenţei pregătirii pentru această manifestare, dar şi dorinţa fierbinte de a performa într-o manieră elegantă, în deplină concordanţă cu rigorile unui asemenea eveniment.
           La fel de emoţionante au fost gândurile pe care elevii Şcolii Nr.8 le-au dedicat Măritului geniu, prin creaţiile personale care au îmbrăcat, în funcţie de structura personalităţii elevilor, forme versificate (Anamaria Gîbu), fie adoptând formula eseului(Cezara Mîndrescu, Laura Vasilache).Scrierile lor lecturate cu adâncă trăire au generat clipe de pace a sufletului, de profundă meditaţie.Şi de o parte şi de cealaltă a sacenei s-a resimţit contopirea la unison a emoţiei într-un fior puternic, ca un prinos de recunoştinţă adus marelui poet:
         Într-o lume relativă
         Mai avem un nume sfânt,
         Eminescu-i România
         Tăinuită în cuvânt.
                     (Adrian Păunescu)
        Manifestarea a fost completată de interpretarea plină de sensibilitate a membrilor grupului VOCES al Clubului Copiilor şi Elevilor Dorohoi, conduşi de înv. Paul Mihai Ciprian.
        Întreaga activitate a fost concepută de membrii Catedrei de limba şi literatură română şi coordonată de institutor Enea Leonid, consilier educatival Şcolii Nr.8 ,,Mihail Kogălniceanu” Dorohoi.Recitatorii şi interpreţii au fost elevi ai claselor VA,VB, VID,VII C, VIIIA (prof.Cristina Bordianu),  VIII E(prof.Elena Mudrac)., VII A(prof.Victoriţa Raichel),II C ( prof. înv. primar Daniela Ionescu),IID( prof. înv. primar Cristina Vlăescu), III A(prof. înv. primar Laura Muntianu). (DorohoiNews.ro)

Mai multe imagini de la eveniment aici: http://mariuspetrescu.com/dor-de-eminescu/


Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web